Waarschijnlijk kreeg je al eens te maken met mos op je dak. Groengroei is immers een natuurlijk proces, zeker als je een plat dak hebt. Maar een groot oppervlak met mos kan de waterafvoer verstoren en vochtproblemen veroorzaken. Tijd voor actie.

Hoe ontstaat mos?

Algen en mos hebben geen wortels en groeien makkelijk op elk oppervlak. Vaak kiezen ze voor locaties waar andere planten niet overleven. Ze verspreiden hun sporen met de wind, bijvoorbeeld tot op jouw dak. Mos is een echte overlever, want het haalt geen water of voedingsstoffen uit de ondergrond.

Een nieuw dak blijft mogelijk een tijdje mosvrij, maar meestal krijg je er toch mee te maken na één of twee jaar. Veel hangt ook af van de omgevingsfactoren.

  1. Helling van het dak
  2. Oriëntatie en zonlicht
  3. Bomen naast de woning

Mos floreert op vochtige, schaduwrijke plaatsen op platte (poreuze) daken waar regenwater blijft stilstaan. Vuil en plantensporen hopen er zich op, zeker als er een grote boom naast het huis staat.

Steile daken krijgen minder snel last van mos of algenvorming omdat het regenwater beter afvloeit en de dakpannen schoonspoelt. 
 

Hoe gevaarlijk is mos?

Korstmossen en algen vormen hoogstens een esthetisch nadeel. Kleine plukjes mos zijn eveneens onschadelijk. Dakpannen rotten immers niet, want ze bestaan uit klei, beton of leisteen. Geen zorgen dus … of wel?

Als het mos zich over een groter oppervlak verspreidt, dan dreigt er wel degelijk gevaar voor jouw woning. In dat geval kan het de afvoer van regenwater belemmeren. Bij zware of langdurige regenval hoopt het regenwater zich op en drukt door de openingen in de bakstenen of dakpannen. Mogelijk gaat het ook doordringen tot in het houten dakgebinte, met alle gevolgen van dien: rotte plekken, broze structuren, schimmelvorming, … Gevolg? De stabiliteit van je huis én jouw gezondheid komt in gevaar.

Ander scenario: doordrenkte mosklompen die bij zware regenval loskomen en in de goot belanden. Daar blokkeren ze de afvoer, zodat water langs jouw gevel loopt en in de buitenmuur dringt. Vocht in het metselwerk verspreidt zich ook vaak naar de binnenmuren. 

Ons advies:

  • Laat je dak op tijd reinigen en breng een beschermlaag aan op je dak
  • Laat je dakgoten minstens 1x per jaar reinigen

Mos bestrijden?

Klaar om de strijd aan te gaan met het mos op jouw dak? Prima idee, want zo blijft je dak in topconditie. 

Bel of mail jouw expert in mosbestrijding. Wij maken gebruik van de nieuwste technieken en garanderen een duurzame en milieuvriendelijke oplossing.
 

Contacteer ons!

Bel me terug

>